Om källan

Åsa heter jag och har alltså tagit över delar av verksamheten som Hälsokosten drev i lokalen vid Stadshusplatsen i Nynäshamn. I april 2021 öppnade jag Hälsokällan i andra änden av Fredsgatan.

Jag hade länge närt en idé om ett ”hälsocenter” i Nynäshamn, en mötesplats för Nynäshamnare, och hitresta, som vill leva medvetet och naturnära, som vill hitta naturlig näring för kropp och själ. Det finns massor av små-företagare som erbjuder tjänster och produkter för ett gott liv i Nynäshamn, men det har saknats en gemensam mötesplats, där det ”alltid är öppet”, nu finns Hälsokällan som den platsen. 

Största delen av lokalen är hälsokostbutik med sedvanligt sortiment av hälsokost-preparat, vitaminer och mineraler, ekologiska hud- och hårvårdsprodukter och en del ekologiska livsmedel samt diverse feel-good-prylar för både kropp och själ. Sortimentet får växa fram och vi är öppna för förslag, vilket utbud saknas i Nynäs för att kunna leva hälsosamt och miljömedvetet?

Butiken är med i kedjan Hälsokraft, så gamla och nya medlemmar kan samla poäng och ta del av Hälsokrafts erbjudanden. Det går även bra att nät-handla på Halsokraft.se, och hämta beställningen i butiken.

I lokalen finns två rum för behandlingar, samtal, konsultationer etc. I det ena har Ylva Nyman med Corpex egenkällan sin klinik för naprapati, Life-terapi och auraförmedling, hon finns hos oss alla dagar i veckan.

I det andra rummet samsas flera helande aktiviteter som coaching, massage, samtalsterapi, healing, ekologisk hudvård mm. Vi samarbetar även med andra företagare i Nynäs som har sina egna lokaler, där vill vi vara lite av en ”turistbyrå för må-bra-aktiviteter”. Vi förmedlar information och har en tipsvägg med flyers, visitkort och evenemangsanslag. Det är allt från yoga, dans, massage, healing, terapi, odling och naturupplevelser eller musik, sång och konst till sund mat och dryck, närproducerat, secondhand-butiker, ekologiska prylar eller välgörenhet. Alla stans må-bra-entreprenörer som vill vara med är välkomna att höra av sig.

Tanken är att du ska kunna gå in på Hälsokällan och bli inspirerad till hur du ger naturlig näring till kropp och själ och lever ett sunt liv, utan att behöva googla och bläddra i telefonen. Ett mål är att vara bästa stället i stan för att hitta den perfekta presenten.  

Vi anordnar även mindre evenemang och aktiviteter på kvällar och helger, med fokus på näring för kropp och själ, i vårt innersta rum. Där finns även konstutställning och boklånehylla, och alltid varmt te.

Min bakgrund är att jag är född och uppvuxen i Nynäshamn, och jag älskar den här platsen. Jag är ekonom i grunden och många i Nynäs känner kanske igen mig från tiden som ekonomichef på ”Oljan”. Efter det har jag bl a varit på Fotografiska, där lärde jag mig massor om att skapa mötesplats, serva kunder, driva butik och café tex.

Hösten 2017 fick jag nog av chefslivet och hoppade av den karusellen. Först tog jag ett sabbatsår, reste och gick en massa kurser, funderade på vad jag vill med livet egentligen. Efter en resa till Indien fick jag en solklar vision när jag kom hem, ”jag ska skapa en mötesplats för naturlig hälsa, här i Nynäshamn”. Jag vill ge tillbaka till den här staden och alla andra som älskar den, och skärgården och skogarna här omkring. Jag brinner för naturlig hälsa, miljöhänsyn och medmänsklighet, det är vad jag vill jobba för, och jag är övertygad om att när vi möts och samlar goda krafter på en plats så kommer goda vibbar spridas, som ringar på vattnet.

Sedan dess har den idén legat där och grott, medan jag har drivit egen firma som personlig coach och ekonomikonsult, jobbat extra på Hälsokosten och fortsatt utbilda mig inom hälsa och coaching. Så, när erbjudandet att ta över Hälsokosten dök upp (hösten 2020) kändes det klockrent, trots att vi var mitt i en pandemi.

Som genom magi fann Ylva Nyman och jag varann och började leta lokal, när vi hittade lokalen på Fredsgatan 16 stod det klart ”här ska vi vara!”, hyresförhandlingar, renovering och alla andra förberedelser tog fart. Både Johanna och Eva-Lena, som jobbat på förra Hälsokosten, anslöt sig till teamet och bidrar med fantastisk kompetens om hälsokost. I april 2021 öppnade vi Hälsokällan. Sedan dess har Johanna utbildat sig till Fysiotetapeut, och Lotta har anslutit till butiksteamet.

Flera fantastiska må-bra-entreprenörer har flyttat in i vårt behandlingsrum, och fler är på väg in. Vi har alla en holistisk syn på hälsa och livskvalitet och erbjuder helande behandlingar och samtal för både både kropp och själ.

Nu efter pandemin är de allra flesta mer hälsomedvetna än någonsin och vi märker att just möten, gärna kring hälsa och livskvalitet, är vad många längtar efter.

Min hälsoresa har gått från stress, siffror och kontor till harmoni, hälsa och service